(0)

Selecteer Regio

Ontdek Diest en het Hageland met Linx+

Kom naar onze Trefdag op 9 juni 2019. 15 mei laatste inschrijvingsdag!

De Trefdag gaat dit jaar door in Diest, versterkte stad met een rijk verleden, waar de graven van Nassau ooit regeerden en The Scabs hun eerste noten speelden.


Waar?

De Citadel is ons vertrekpunt voor een bezoek aan de parachutisten, de prins van Oranje, de begijnen, de nachtwachter en de plaatselijke brouwers. Wie graag verder uitwaaiert kan de fiets op om het Hageland te doorkruisen, in het spoor van de Vlaamse mijnwerkers van Marcinelle, Sven Nys of de wijnboeren van het Hageland. 

Hier vind je een uitgebreid programma waar je voor Diest, telkens een activiteit in de voormiddag en namiddag kan kiezen en zo je persoonlijk programma kan samenstellen. Lunchen doe je op de citadel of in een locatie onderweg met je Linx+ lunchpakket. Een zelf samengesteld dagprogramma in Diest bieden we aan, aan 15 euro per deelnemer. Trek je liever naar het Hageland, kies dan één van de dagprogramma’s. Linx+ zorgt telkens voor een gezellig plekje waar je je Linx+ lunchpakket kan verorberen. En net als andere jaren organiseren we onze onovertroffen barbecue (15 euro en 9 euro voor kinderen van 3 tot 12 jaar). Vanaf 17u00 wordt het vuur aangestoken om dan vanaf 17u30 aan tafel te kunnen aanschuiven. Na afloop reis je veilig met de bus terug.

 

Activiteiten in Diest in de voormiddag

10u00-12u00: Het Diests verleden (wandeling max 50)

Voor wie zonder omwegen de stad en haar belangrijkste bezienswaardigheden wil leren kennen. Diest herbergt een schat aan monumenten en erfgoed. Logisch voor een stad die al in de middeleeuwen straalde. Over de prins van Oranje-Nassau valt ook heel wat te zeggen, achter elke hoek zit wel een Oranjeverhaal verscholen. De gids voert je mee op een boeiende tocht door de eeuwen, een verhaal van oorlogszuchtige heren, devote dames en Nederlandse prinsen.

10u00-12u00: Op het ritme van de Demer (wandeling max 25) - VOLZET

Net als vroeger kronkelt de Demer weer door het Diestse stadscentrum. Vanaf de groene stadsrand via een houten vlonderpad, wandel je op het ritme van de Demer naar het bonzend hart van de stad. Een tocht door het verleden met scheepstrekkers, bierbrouwers, leerlooiers,… een vleugje nostalgie en prachtige stadsgezichten passeren de revue.

10u00-12u00: Tussen pot en pint (wandeling max 50)

Tussen pot en pint ontdek je het rijke bierverleden van Diest. Bierbrouwen was tijdens de 19de eeuw de belangrijkste nijverheid. Een luchtige wandeling die de zintuigen prikkelt… historische wetenswaardigheden en leuke verhalen voor het goddelijk gerstenat wisselen elkaar af. Onderweg bezoeken we enkele authentieke kroegen.

10u00-12u00: Met de nachtwachter op ronde in het middeleeuws Diest (wandeling max 25)

De middeleeuwse nachtwachter waakt terwijl Diest slaapt. Op zijn tocht laat hij middeleeuws Diest herleven. Hoe ging het er aan toe ten tijde van de strijdvaardige ridders en lonkende jonkvrouwen, van rondtrekkende minstrelen en predikende paters, welvarende lakenwevers en fiere schuttersgilden, van stoere boottrekkers en frivole begijntjes?

10u00-12u00: Klimaatwandeling (wandeling max 25)

Een klimaatgids leidt je rond doorheen de stad langs de loop van de Demer. Tijdens deze wandeling proeven we van lokale en eerlijke producten. Die geven ons de gelegenheid om stil te  staan bij de aanwezige plantengroei en de gevolgen van de klimaatverandering. We ontdekken onderweg hoe Diest met haar klimaatplan dit wil aanpakken.

10u30-12u30: Diest vestingstad (wandeling max 25)

Wat maakte Diest zo belangrijk om na de onafhankelijkheid van België te worden omgebouwd als schildwacht aan de Demer? De boeiende geschiedenis van Diest als vestingstad met haar stadswallen, Schaffense poort, Petrolpoort, waaiersluis,… komt opnieuw tot leven. Welke rol speelde de Demer in dit verhaal? Een tocht langs een kronkelende oase van groen en rust omheen de stad neemt je mee in de voetsporen van de militairen van de 19de eeuw.

10u00-11u00: Citadel, enig in zijn soort (wandeling max 25)

Het is de enige overgebleven bakstenen militaire citadel in Vlaanderen. Naast een bezoek aan de citadel met kazematten krijg je ook een zicht op het Chasseloup-Labbat verdedigingssysteem, uniek in Europa. Het verleden van het militaire Diest als vestings- en garnizoensstad wordt helemaal onder de loep genomen.

10u30-12u30: Begijnhuis, 7 eeuwen zorgverlening (museumbezoek max 15)

Het museum wordt beheerd door het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael, ook bekend van het project Te Gek!?, dat geestelijke gezondheidszorg uit de taboesfeer wil halen. Het museum vertegenwoordigt de link van de huidige instelling met de taak van de grauwzusters die sinds 1348 hun werk startten bij een zware epidemie van zwarte builenpest.  De grauwzusters realiseren in Diest eigen zorginstellingen: een gasthuis, een kraamkliniek, een ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis en rustoorden voor ouderen.

10u30-11u30: Nicolaas Cleynaerts – lezing door auteur Joris Tulkens (lezing max 25)

Joris Tulkens brengt het verhaal van de Diestenaar Nicolaas Cleynaerts die 500 jaar geleden naar Leuven trok om Latijn en Grieks te studeren, bibliothecaris werd van de zoon van Christoffel Columbus en als katholiek theoloog naar Marokko trok om er de Islam te leren kennen. Een lezing over de botsing van verschillende culturen en religies en wat we van elkaar kunnen leren. Nog altijd actueel dus. Of voor iedereen die zich afvraagt van wie het standbeeld in het centrum van Diest is…

10u00-12u00: Op de koffie bij de para’s (gesprek aan tafel max 25)

De citadel was tot 2011 de vaste stek van het eerste bataljon van de parachutisten. Het gebouw draagt nog steeds vele sporen van dit stukje geschiedenis en speciaal voor ons gooien de para’s de deuren van hun museum op en krijg je ook de kans om in gesprek te gaan met een oud-parachutist.

10u00-11u00: Brouwerij De Loterbol (brouwerijbezoek max 50)

Brouwerij De Loterbol is ontstaan uit de passie voor bier en bierbrouwen. Het begon als een hobby maar groeide uit tot een volwaardige brouwerij. De Loterbol brouwt op traditionele wijze, bieren van hoge gisting. De naam verwijst naar één van de spotnamen van de Diestenaren: loterbollen. De naam komt van het woord ‘loteren’ wat verschillende betekenissen heeft waaronder: waggelen en niet vastzitten, maar ook: nar of gek. Net als het figuurtje op het etiket.

Activiteiten in Diest in de namiddag

14u00-15u00: Citadel, enig in zijn soort (wandeling max 25) VOLZET

14u00-16u00: Het Diests verleden (wandeling max 25)

14u00-16u00: Diest vestingstad (wandeling max 25)

14u00-16u00: Tussen pot en pint (wandeling max 25) VOLZET

14u00-16u00: Met de nachtwachter op ronde in het middeleeuws Diest (wandeling max 25) VOLZET

14u00-15u00: Nicolaas Cleynaerts – Joris Tulkens (lezing max 25)

14u00-16u00: Klimaatwandeling (wandeling max 25)

15u00-17u00: Bezoek aan brouwerij De Loterbol (brouwerijbezoek max 50)

De omschrijving van bovenstaande wandelingen vind je in het voormiddag programma terug.

Doorlopend op de citadel en Diest

Pegasus museum van de Parachutisten

Het Pegasus museum vertelt de geschiedenis van de Belgische Parachutisten vanaf het ontstaan tot op de dag van heden. Het Belgische SAS-Squadron, vandaag het 1ste bataljon Parachutisten, was de eerste geallieerde eenheid die voet zette op Belgische bodem. Tussen juli 1944 en mei 1945 heeft dit squadron als enige Belgische eenheid permanent deelgenomen aan de strijd. De rijke geschiedenis van de Para’s wordt uitgebreid tentoongesteld in de verschillende zalen: het materiaal, de wapens en de uitrusting. Speciaal voor onze Trefdag gaan de deuren van het museum open en kan je in gesprek gaan met oud-gedienden over hun ervaringen.

Linx+ Cinema

Kom naar onze ouderwetse Linx+ cinema voor de voorstelling van de ‘Witte van Zichem’ en ontdek Diest en omstreken in deze Vlaamse succesfilm. Doorlopende voorstelling dus altijd welkom!

Affiche! tentoonstelling

Het verzet van mensen tegen onrecht en discriminatie, voor rechten en gelijkwaardigheid, voor de bescherming van het milieu en de samenleving … Literatuur, architectuur, schilderkunst, kunsten in het algemeen verbeelden dikwijls onrecht en het verzet daartegen en spreken zo heel direct het publiek aan. Dat was zo honderd en meer jaar geleden, toen velen zelfs niet konden lezen en schrijven. Dat is vandaag in onze beeldmaatschappij nog veel meer het geval. Linx+ daagde jongeren uit om de grote thema’s van vandaag en morgen in beeld te brengen. Het resultaat kan je zien in op de Affiche! tentoonstelling die tot stand kwam in samenwerking met AMSAB.

Diest op eigen ritme – te voet of met de fiets (voor- of namiddag)

Ontdek je graag zelf de stad op eigen ritme, breng dan je gsm of i-pod en oortjes mee en scan de code voor de audiotour die je langs de mooiste plekjes van Diest brengt. Geen fan van digitaal, volg dan de bordjes en geniet extra van de Diestse vogeltjes. Op aanvraag krijgen de sportievelingen de kans om de Diestse knooppunten aan elkaar te rijgen. Linx+ zorgt voor een goed uitgeruste fiets en kaart met knooppuntroute. Bestel tijdig je fiets!

Activiteiten voor de hele dag in het Hageland

Hagelandse wijn met de fiets (max 25)

11u00-16u00: Wijnbelevingsroute fietstocht (32 km) + bezoek wijndomein Petrushoeve  Deze route laat je proeven van de Hagelandse wijn, en neem dat maar letterlijk als je een degustatie in de wijnkelder van wijndomein Petrushoeve meepikt. Ontdek onderweg nog meer verrassende haltes in het Hageland zoals de Vlooybergtoren en natuurgebied Wissembeemd, langs rijen en rijen fruitbomen. Stop even aan de bijéénraad, een kunstwerk van zeshoekige zitbalken. Het is een knipoog naar de bijenraat en net als tien andere kunstwerken in het Hageland een ode aan de fruitstreek. Ter info: Een standaard goed uitgeruste fiets wordt voorzien door Linx+. We houden als groep een mooi tempo aan, maar lassen ook regelmatig pauzes in om te genieten van de natuur.

Voor dit programma betaal je: € 25 per persoon.

 

 

 

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Terug Top