(0)

Selecteer Regio

Duaal Leren. Wil je werken en op de schoolbanken zitten combineren?

Zie je het niet meer zitten om de hele week op school te zitten? Wil je wel nog bijleren, maar ook aan de slag? Dan is deeltijds leren en werken misschien iets voor jou.


Inleiding

Je mag eraan beginnen vanaf je 16de of je 15de als je de eerste 2 leerjaren van het secundair onderwijs hebt beëindigd (je hoeft niet geslaagd te zijn). Vanaf 1 september 2016 kan je kiezen voor een opleiding binnen het ‘duaal leren’. Duaal leren is het systeem van leren en werken in een nieuw jasje gestoken. Wat hetzelfde blijft is dat je een aantal dagen per week naar school gaat en een aantal dagen per week een beroep aanleert binnen een bedrijf. Wat nieuw is, zijn de regels. Bijvoorbeeld over hoeveel je verdient of over de combinatie met vakantiewerk. Er vallen 7 studierichtingen onder het duaal leren, je vindt ze terug in het overzichtje. Wil je een andere deeltijdse opleiding volgen? Dan valt die opleiding voor het schooljaar 2016/2017 nog niet onder het duaal leren. 

Hoe steekt het duaal leren in elkaar?

Per studierichting ligt al vast hoeveel dagen je naar school gaat en hoeveel dagen je leert op de werkplek. Zo weet je van te voren wat er van je verwacht wordt, hoeveel je gaat verdienen en of je er in de vakanties een vakantiejob mag bijdoen. De opleidingen kan je volgen in het voltijds secundair onderwijs, een centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs of een Syntra-lesplaats.

Deze 7 studierichtingen werden aangeduid als proefstudierichting duaal leren:

  • Elektromechanische technieken (TSO)
  • Elektrische installaties (BSO, DBSO, leertijd)
  • Chemische Procestechnieken (Se-n-Se)
  • Haarverzorging (BSO, DBSO, leertijd)
  • Zorgkundige (BSO, DBSO, leertijd)
  • Groenaanleg en -beheer (BuSO)
  • Ruwbouw (BSO, DBSO, leertijd)

Elektromechanische technieken is opgestart sinds 1/9/2017, de overige opleidingen zijn in 2016 al als duaal begonnen. De opleidingen Zorgkundige en Chemische Procestechnieken duren 1 jaar. De andere opleidingen duren 2 jaar. Als je slaagt ontvang je een diploma of een getuigschrift.

Zie je het zitten? Of twijfel je nog? Bel of mail met een jongerenmedewerker van Magik? voor je verdere stappen zet. We staan voor je klaar met alle informatie die je nodig hebt om een goede beslissing te nemen.

Zoek op trefwoord

onderwijs

Terug Top