(0)

Selecteer Regio

Het mondiale uitzendkantoor

Waardig werk in tijden van globalisering en crisis. Omdat werknemers geen gereedschap zijn.

Externe uitgever | 2009
Boek | 307 blz.
15.00 Euro


Doelgroep: Militanten en delegees
Prijs: 15.00 Euro
Betaalvoorwaarden: na ontvangst

Over dit boek

‘Omdat werknemers geen gereedschap zijn’ voert het ABVV samen met de andere vakbonden en verschillende ngo’s campagne voor waardig werk.

We moeten (bijna) allemaal werken om te leven. Niet evident nu wereldwijd de economische crisis woedt, bovenop een ecologische en een sociale crisis. Miljoenen mensen verliezen hun job, terwijl de helft van alle werkende mensen minder dan twee euro per dag verdient.

De globalisering van de economie heeft vele landen rijker gemaakt, vooral in Azië. Maar ook de inkomensongelijkheid groeide in de meeste landen.

Bedrijven jagen voortdurend op de goedkoopste en minst beschermde arbeid.

Het internet heeft hen bovendien een virtuele mondiale fabriekshal bezorgd. Als nooit tevoren kunnen ze het werk in stukjes hakken en uitbesteden in hun mondiale uitzendkantoor.

Zo komt het dat bijna overal het aandeel van de lonen in de economie zakt en werknemers op allerlei manieren onder druk staan.

Kan het beter?

Zeker. Landen als China, Brazilië of India zetten stappen om de positie van de werknemers te verbeteren.

En de dringende aanpak van onze milieuproblemen is wereldwijd één grote schreeuw om werk. De crisis is een aansporing om een economie te bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.

Over de auteurs

Dirk Barrez is VRT-journalist en auteur van onder meer Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving (EPO, 2008), en De antwoorden van het antiglobalisme (2001).

John Vandaele is journalist bij het mondiaal magazine MO*. Hij is auteur van De stille dood van het neoliberalisme (2007) en Het recht van de rijkste (2005).

Speciale Waardig Werk-campagneprijs

In de boekhandel betaalt u 20 €.

Via het ABVV geniet u van de speciale Waardig Werk-campagneprijs. U betaalt dan slechts 15 € én krijg het boek gratis thuisgestuurd.

Andere sites

Zoek op trefwoord

waardig werk

Terug Top